logo 150

Відокремлений структурний підрозділ «Новокаховський фаховий коледж Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного»

Основні засади виховної роботи

Виховна робота в коледжі має на меті не лише навчання студентів, а і їх всебічний розвиток як особистостей:

1. Індивідуалізація підходу. Кожен студент унікальний, і виховна робота повинна враховувати його потреби, інтереси та можливості. Важливо створити умови для індивідуального розвитку кожної особистості.

2. Розвиток критичного мислення. Коледж повинен сприяти формуванню критичного мислення серед студентів, що допоможе їм аналізувати інформацію, приймати обґрунтовані рішення та розв'язувати проблеми.

3. Сприяння саморозвитку. Важливо створити умови для самостійного розвитку студентів, їхнього самоствердження та самореалізації. Це може включати підтримку участі в проєктах, конференціях, культурних заходах та інших активностях.

4. Розвиток міжособистісних вмінь. Коледж повинен сприяти розвитку комунікативних вмінь у студентів. Це включає вміння працювати в команді, вирішувати конфлікти та спілкуватися з різними людьми.

5. Підтримка здорового способу життя. Важливо підкреслювати значення здорового способу життя серед студентів. Це включає правильне харчування, фізичну активність, психологічне благополуччя та уникнення шкідливих звичок.

6. Розвиток громадянської активності. Коледж може сприяти розвитку громадянської свідомості та активної громадянської позиції серед студентів. Це включає організацію волонтерських заходів, соціальних проєктів та ініціатив.

7. Засади рівності та взаємовідносин. Важливо створити умови для рівного доступу до освіти та рівних можливостей для всіх здобувачів освіти. Коледж повинен бути місцем, де цінується та поважається різноманіття і взаємна толерантність.

Розвиток та функціонування української мови

Програма розвитку та функціонування української мови у ВСП «Новокаховський фаховий коледж Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного» на 2023 – 2028 роки

 

План заходів з розвитку та функціонування української мови у ВСП «Новокаховський фаховий коледж Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного» на 2023/2024 н.р.

Національно-патріотичне виховання

Національно-патріотичне виховання молоді — це комплексна системна й цілеспрямована діяльність органів державної влади, освітніх закладів, громадських організацій, сім’ї та інших соціальних інститутів щодо формування у молодого покоління (здобувачів освіти):

  • високої патріотичної свідомості
  • почуття вірності
  • любові до Батьківщини
  • турботи про благо свого народу
  • готовності до виконання громадянського і конституційного обов’язку з захисту національних інтересів, цілісності, незалежності України, сприяння становленню її як правової, демократичної, соціальної держави.

Ключовий пріоритет національно-патріотичного виховання — формування ціннісного ставлення особистості до українського народу, Батьківщини, держави, нації.

Завдання — побудувати виховну діяльність так, щоб її організація, приклади авторитетних наставників-викладачів, освітнє середовище виховували студентів у дусі патріотизму, глибокого розуміння історії свого народу, національної ідентичності, самобутності.

Мета заходів національно-патріотичного виховання в коледжі — сприяти набуттю молоддю досвіду патріотичних дій, вихованню в дусі патріотичного обов'язку.

Мета патріотичного виховання конкретизується через систему таких виховних завдань:

  • утвердження у свідомості й почуттях особистості патріотичних цінностей, переконань і поваги до культурного та історичного минулого України;
  • виховання поваги до Конституції України, Законів України, державної символіки;
  • підвищення престижу військової служби, а звідси – культивування ставлення до солдата як до захисника Батьківщини, героя;
  • усвідомлення взаємозв’язку між індивідуальною свободою, правами людини та її патріотичною відповідальністю;
  • сприяння набуттю молоддю патріотичного досвіду на основі готовності до участі в процесах державотворення, уміння визначати форми та способи своєї участі в життєдіяльності громадянського суспільства, спілкуватися з соціальними інститутами, органами влади, спроможності дотримуватись законів та захищати права людини, готовності взяти на себе відповідальність, здатності розв’язувати конфлікти відповідно до демократичних принципів;
  • формування толерантного ставлення до інших народів, культур і традицій;
  • утвердження гуманістичної моральності як основи громадянського суспільства;
  • культивування кращих рис української ментальності - працелюбності, свободи, справедливості, доброти, чесності, бережного ставлення до природи;
  • формування мовленнєвої культури;
  • спонукання зростаючої особистості до активної протидії українофобству, аморальності, сепаратизму, шовінізму, фашизму.
Програма національно-патріотичного виховання молоді
План заходів щодо реалізації концепції національно-патріотичного виховання на 2023-2024 навчальний рік
Концепція державної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання на період до 2025 року

 

Нормативно-правова база з питань національно-патріотичного виховання

ЗАКОН УКРАЇНИ Про громадянство України
ЗАКОН УКРАЇНИ Про Державний Гімн України
ЗАКОН УКРАЇНИ Про Голодомор 1932-1933 років в Україні
ЗАКОН УКРАЇНИ Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні1939-1945 років
ЗАКОН УКРАЇНИ Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки
Указ Президента України Про День Гідності та Свободи
Указ Президента України Про День Соборності України
Указ Президента України Про День захисників і захисниць України
Указ Президента України Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні
Указ Президента України Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917 - 1921 років
Указ Президента України Про Стратегію національно-патріотичного виховання
Постанова Верховної Ради України Про Державний прапор України
Постанова Верховної Ради України Про Державний герб України
Постанова Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2018 р. № 845 Деякі питання дитячо-юнацького військово-патріотичного виховання
Розпорядження Кабінету Міністрів України від 8 грудня 2009 р. № 1494-р Про затвердження плану заходів щодо підвищення рівня патріотичного виховання учнівської та студентської молоді шляхом проведення на постійній основі тематичних екскурсій з відвідуванням об'єктів культурної спадщини

Кураторство

ІНСТИТУТ КУРАТОРСТВА

Освітній процес в закладах фахової передвищої освіти нерозривно пов’язаний з виховним. Це єдиний, цілісний організм тих, хто навчає, й тих, хто навчається. Мова йде не лише про одержання професійних знань, а й про придбання життєвого досвіду. Тому в освітньо-виховному процесі беруть участь всі – педагогічні працівники, здобувачі освіти, батьки, співробітники коледжу.

Інститут кураторства в закладі фахової передвищої освіти є певною формою організації підтримки та допомоги студентам під час навчання. Основним завданням кураторства є створення комфортних умов для навчання, адаптації студентів у освітньому середовищі та розвитку їхнього особистісного потенціалу.

Одним з напрямів виховного процесу у ВСП «Новокаховський фаховий коледж ТДАТУ імені Дмитра Моторного» є кураторська робота, провідниками якої серед студентської молоді є куратори академічних груп. Метою діяльності кураторів є допомога здобувачам освіти в адаптації до навчання в коледжі, виховання всебічно розвинутого спеціаліста з організаторськими властивостями та активною громадянською позицією.

Організовує та координує діяльність кураторів академічних груп заступник директора з виховної роботи.

Кураторська робота у ВСП «Новокаховський фаховий коледж ТДАТУ імені Дмитра Моторного» проводиться відповідно до Положення «Про куратора академічної групи Відокремленого структурного підрозділу «Новокаховський фаховий коледж Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного» та затвердженим Планом виховної роботи за наступними напрямами й принципами виховання:

  • патріотично-правове виховання;
  • природовідповідність та культуровідповідність виховання;
  • демократизація й гуманізація виховання;
  • активність, самодіяльна і творча ініціатива студентської молоді;
  • безперервність і наступність виховання;
  • єдність навчання і виховання;
  • диференціація та індивідуалізація виховного процесу;
  • гармонізація родинного та суспільного виховання;
  • виховання студентів у колективі та через колектив;
  • співвідношення вимогливості до студентів з повагою до їх гідності та турботою про них;
  • диференціація та індивідуалізація виховного процесу – врахування фізичного, психічного, соціального, духовного, інтелектуального розвитку студентів, стимулювання активності та розкриття їх творчого потенціалу та індивідуальності.

Виховна робота в коледжі несумісна з пропагандою насильства, жорстокості, людино ненависницьких теорій, а також поглядів державно-руйнівного змісту.

 

ОСНОВНІ ФУНКЦІЇ ІНСТИТУТУ КУРАТОРСТВА

  1. Супровід студентів: куратори надають підтримку та консультації студентам у вирішенні особистих та навчальних питань.
  2. Координація освітнього процесу: куратори сприяють взаємодії між студентами та викладачами, вирішують конфліктні ситуації та допомагають у розв'язанні організаційних питань.
  3. Менторство та кар'єрне консультування: куратори допомагають студентам у визначенні їхніх професійних цілей та розвитку кар'єри, надають поради з планування майбутньої кар'єри.
  4. Соціальна підтримка: куратори відстежують соціальну адаптацію студентів, допомагають у розв'язанні життєвих проблем та сприяють створенню позитивного освітнього середовища.
  5. Виховна робота: куратори організовують виховну роботу серед студентів, спрямовану на формування цінностей та соціальних компетенцій.

Інститут кураторства допомагає забезпечити повноцінний та успішний процес навчання для кожного студента, сприяє їхньому особистісному розвитку та соціальній адаптації.

 

Положення про куратора академічної групи

  Заходь з мобільного

qr site nkatk

Авторські права

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без письмового дозволу ВСП «Новокаховський фаховий коледж Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного» заборонено.

Контакти

Адреса: 74900, Україна, Херсонська обл., м. Нова Каховка, вул. Горького, 1.

Телефон: +38 (05549) 9-07-10
e-mail: office@nkatk.com

Офіційний сайт: https://nkatk.com/

Контакти переміщення

Коледж тимчасово переміщений за адресою:

25031, Україна, м. Кропивницький,
пр. Університетський, 7/2.

Телефони: +38 (099) 099-55-56
                   +38 (067) 439-50-10